De multe ori primesc intrebari de genul … “Videograf? .. adica ala de filmeaza?” sau “Videograf…nu cameraman?”. Poate o sa fiu criticat sau judecat de unii ca nu expun “academic” prin definitie ce inseamna una sau cum le deosebesti, dar o sa incerc pentru necunoscatorii in domeniu, diferenta pe scurt si atuurile fiecaruia.
Videograful, fara o definitie prea “pompoasa”, se ocupa cu realizarea filmarilor in care implica mai multe aspecte: creatie, cunostinte tehnice, spirit de observatie, regie, sunet…intr-un cuvant … este o persoana cu vaste cunostinte in domeniu (de regula, videografii sunt persoane specializate prin cursuri, workshop-uri, diferite concursuri, etc.). Prin titulatura, videograful se ocupa si cu partea “grafica” (povestea ) evenimentului. Marea majoritate a videografilor de astazi, provin din randul fotografilor de ieri (avand deja baza formata). Toti lucreaza cu aparatura specifica profesionistilor (aparatura de inalta calitate, obiective superior calitative / interschimbabile, sisteme de inregistrare audio separate de camera, lumini pentru diferite efecte/compozitii, sisteme de stabilitate, macarale video). Exista foarte multe persoane ce se “cred” videografi, dar rezultatul final face diferenta intre “o creatie” si “inca un eveniment”.
Videografii incearca sa nu faca evenimente “de duzina”. De aici si numarul contractelor destul de limitat (15-20 / an / echipa de videografi, poate chiar mai putin pentru videografii consacrati). In momentul in care treci de acest numar, este foarte clar ca si creatia incepe sa se diminueze in defavoarea timpului si oboselii.
Dezavantaj: Datorita faptului ca investesc tot timpul in tehnica si cunostinte, preturile ofertelor acestor profesionisti sunt peste medie. De regula, un pret minim al unei oferte video cu 1 camera incepe de la 5-600 euro. Preturile cresc in functie de numarul camerelor, experienta, cunostinte, premii, prestigiu … si management.
Avantaje: In toate cazurile, rezultatul final. Videograful se adapteaza repede situatiilor create si “modeleaza interventia” dupa placul clientilor. Rare sunt cazurile in care clinetul nu este multumit, deoarece dispune de aparatura de rezerva necesara interventiilor neasteptate. Niciodata un videograf nu se va compara cu altul si nu o sa prezinte aspecte negative despre “concurenta”. Fiind o categorie “High level”, in foarte multe cazuri colaboreaza si se ajuta intre ei prin sfaturi, rezerve, imprumut de aparatura.
Cameramanul (Omul cu camera) (folosit mai mult in televiziuni) este tot un profesionist ce se ocupa cu realizarea filmarilor. In foarte multe cazuri au cursuri de specializare, dar limitate – se limiteaza mai mult pe filmare- nu pe creatie, fiind ajutati de regizori in acest scop. Sunt situatii, si nu putine, unde mari regizori au devenit din randul cameramanilor (binenteles cu studiile adecvate). Cameramanul de regula (cand vorbim de evenimente private, nu televiziune) se ocupa de surprinderea momentelor asa cum decurg ele. Nu intervine prea multe in “regizarea” acestora, astfel incat de multe ori sunt surprinse si momente poate nu prea placute vederii. Cameramanii sunt mai mult oameni din televiziune si pentru lumea televiziunii. De regula nu investesc prea mult in aparatura (doar strictul necesar) limitandu-se strict la cunostintele dobandite – sa filmeze.
Dezavantaj: Datorita faptului ca nu investesc prea mult in cunostinte, creatie si aparatura, rezultatele sunt pe masura. Filmarile sunt “clasice”, nu transmit nimic special emotional, nu au o poveste creativa, filmand strict baza evenimentului. Multi cameramani, prin dobandirea si altor cunostinte (sunet, lumini, regie), trec in cealalta categorie.
Avantaje: In toate cazurile, preturile sunt minime, in unele cazuri supraevaluate (4-500 euro). Dupa cum se vede, am incercat sa nu dau definitii “a la carte”, tocmai pentru a prezenta sub alta viziune “imaginea” de ansamblu a celor doua categorii. Trebuie de la inceput sa stim diferenta si ce verem: videograf sau cameraman
Incercati sa discutati detalii cu privire la serviciul oferit, aparatura folosita, detalii despre modul creativ. Doar din simpla discutie puteti trage singuri concluzia care si unde se situeaza in aceste doua mari clase – Videograf sau cameraman