Aceleasi servicii, dar cu preturi diferite?
24 aprilie 2018
Aparatura StudioCMC

Filmarea cu 1 camera & multicam (de la 2 in sus)

Filmarea cu 1 camera & multicam – care este mai avantajoasa?

Sunt multe, chiar foarte multe situatii in care clientii (pe drept vorbind) ma intreaba de ce sa aleaga multicam pentru evenimentul lor. De ce nu filmarea cu 1 camera (ca este mai ieftin si tot evenimentul acela surprinde)?

Da, aveti dreptate, tot evenimentul acela este doar ca uneori nu poti surprinde toate momentele importante. Nu poti “interveni” in filmare atunci cand momentul nu este prea placut vederii. O sa incerc in cele de mai jos, sa expun o prezentare de ansamblu a acestor doua aspecte cu exemplele cuvenite.

Filmarea cu 1 camera. Copiind numele, este filmarea unde se foloseste doar o singura camera video (indiferent de calitatea/marimea ei). Este foarte clar ca se foloseste doar un singur operator (rar cu asistent pentru accesorii). Filmarea cu 1 camera video, in majoritate a cazurilor, devine plictisitoare la vizualizare. Foarte rar poti forma o poveste din eveniment. Camera fiind “baza” si neavand un spijin/rezerva, tot timpul focusarea operatorului sta pe a surprinde povestea evenimentului cat mai bine. Asta vine in defavoarea creatiei (a cauta locuri interesante, a surprinde emotii, stari), rar se poate face o poveste din eveniment cu riscuri minime.

Un exemplu este “pregatirea”, deoarece avand filmarea cu 1 camera, pregatirea se face in paralel in cele mai multe cazuri. Astfel, filmarea cu 1 camera a unei persoane este in defavoarea celeilalte (mirele filmat 60 minute / nasii 10 minute si mireasa 5 minute..ca vine alaiul din spate). Sunt situatii in care se fac compromisuri si alergari de la mire / mireasa / iar mire / nasi … dar necesita timp pierdut pe drumuri. Timp care iar contribuie la calitatea filmarii + costuri poate suplimentare. Un alt exemplu este filmarea “Cununiei civile / religioase” unde o camera video poate surprinde doar situatia prioritara (din fata). Imposibil apoi este sa filmeze si participantii la aveniment (fara sa piarda din eveniment alte moment la fel de importante).

Finalizand cu “Petrecerea” unde de cele mai multe ori se face cel mai mare compromis. Se filmeaza strict ringul de dans (fara alte interventii) si cursiv, fara a da o dinamica acelor imagini. Furatul miresei / mirelui se face tot cu un compromis (ori cu mirii … ori sa sala) si de cele mai multe ori, formatiile recurg la un mic “siretlic” pentru a ridica lumea de pe scaune. In aceasta perioada, formatia “rezerva” cele mai frumoase / interesante melodii tocmai pentru aceasta perioada.

Dezavantaj: pierderea multor momente importante / emotionante, lipsa creatiei artistice in defavoarea costurilor. Cel mai important dezavantaj la filmarea cu 1 camera, in caz de defect / pierdere / furt … nu exista posibilitate de rezerva/back-up. Evenimentul fiind compromis in totalitate, aspect ce trebuie din start adus la cunostinta beneficiarului.

Avantaje: costuri mai mici.

Filmarea multicam, prin definitie, filmarea cu mai multe camere (minim 2). Este o filmare unde creativitatea isi intra in drepturi. Din moment ce se filmeaza multicam, povestea evenimentului incepe sa ia roade astfel incat si calitatea rezultatului final este la alt nivel. De cele mai multe ori, se foloseste cel putin o persoana la fiecare camera si mai rar si un asistent pentru accesorii. Creatia inseamna si aparatura necesara – steadicam, slider, trepiede, lumini, microfoane, macara video, etc. Camerele sunt de regula de baza (urmaresc evenimentul in complexitatea lui, de aproape) si secundare (de completare / back-up / ajutor). De mentionat faptul ca amandoua sunt foarte importante, deoarece fiecare operator se bazeaza pe increderea si responsabilitatea celuilalt. Ex: filmez persoana/obiectul X pentru ca stiu sigur ca celalalt filmeaza persoana/obiectul Y). Oricand camerele se pot inversa in timpul evenimentului, prin experienta operatorilor si inspiratie de moment.

Continuand tot prin exemple. Pregatirile deja devin parte creativa in eveniment surprinzand atat pregatirea miresei cat si pregatirea mirelui in aceeasi masura de timp. Cununia civila/religioasa, unde emotia mirilor este „dublata” de emotia rudelor / invitatilor. Frumos este sa vezi atat bucuria mirilor cat si satisfactia parintilor ca si-au vazut copii realizati in viata. In finalul exemplului, Petrecerea unde nu mai este cazul sa spun cat de dinamica si interesanta devine. Atunci cand te poti „juca” cu camera atat din sufletul petrecerii cat si din locuri mai retrase (dintre mese, de afara, din exteriorul ringului, dintre flori, de la inaltime/macara video, etc.). Multitudinea de cadre si imagini duc la un aspect placut la privirea filmarii finale. Binenteles ca „surprizele” de genul furat / negociere / pedepse capata alt aspect vizual.

Dezavantaj: costurile relativ ridicate ale filmarilor. De regula incepand de la 1000 euro in sus, in functie de numarul camerelor, pregatirea operatorilor, accesorii).

Avantaje: Cel mai important avantaj este SIGURANTA evenimentului. Este apropape imposibil ca defectiunea / furtul / pierderea camerelor sa se faca simultan la camere si la acelasi eveniment. Filmand in paralel (amandoua in acelasi timp si nu succesiv – una dupa alta). Practic ce filmeaza o camera are si cealalta camera doar ca din alt loc si alta incadrare (un numar mai mare sau mai mic de persoane decat cealalta in cadru). Indiferent de situatie, exista back-up. Un alt mare avantaj este dinamica (succesiunea cadrelor) evenimentului. Se vad aspecte uneori aproape imposibile sau incredibil de interesante ce se pierdeau daca nu exista multicam. Inca un mare avantaj la filmarea multicam, operatorii se pot inlocui intre ei. Camera principala devine secundara (de sprijin) si invers iar operatorii se pot relaxa si pregati/urmari alte momente.

Alegerea numarului de camere se face de regula dupa bugetul alocat acestor servicii. Uneori, se aloca un buget mai ridicat acestor servicii, care ulterior se constata ca a fost stabilit corespunzator. Evenimentele fiind unice in viata si doar prin fotografiere si filmare mai pot fi pastrate in amintirea noastra si prezentate copiilor nostri, este bine sa alocam un buget proportional cu dorinta finala. De foarte multe ori, fostii clienti au regretat ca poate trebuiau sa aloce mai multa responsabilitate acestor servicii. S-au cheltuit pe transport cu limuzina, florilor scumpe, invitatiilor / marturiilor pompoase (care de regula nu se vad decat in primele 5 minute din eveniment). Multe accesorii nu prezinta o prea mare importanta pentru invitati. Exista un blog legat de acest aspect.

O vorba spune „Gandeste o data … sa nu regreti de 2 ori”

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *